• Klantenservice
  • Acties & folder
  • Wooninspiratie
  • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Zelf je trap bekleden

NL-BE-CP-Alles-over-traprenovatie trap-tapijt zelf-je-trap-bekleden header

Wanneer je jouw trap wilt bekleden met tapijt, is het belangrijk dat je kiest voor tapijt dat hier geschikt voor is en met een grote slijtvastheid. Het zelf bekleden van je trap is geen eenvoudige klus: het komt heel precies en het kost veel tijd. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Uiteraard kun je je trap vakkundig en voordelig door ons laten bekleden. Lees meer of vraag naar de mogelijkheden in één van onze winkels!

Tip: ga voor een ondertapijt voor meer loopcomfort en extra geluidsdemping. Zo gaat je tapijt op de trap nog jarenlang mee!

NL-BE-DESK-CP-Alles-over-traprenovatie trap-tapijt zelf-je-trap-bekleden trap-met-checklist

Voordat je daadwerkelijk begint met het aanbrengen van je trapbekleding, is het belangrijk te berekenen hoeveel tapijt je nodig hebt. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

Zo meet je de trap voor traprenovatie en trapbekleding

Stap 6: Het ondertapijt snijden
Door het vouwen van een papieren mal weet je welke vormen je moet gaan uitsnijden. Zorg ervoor dat de mal om de trapneus heen loopt, maar sla de stootborden over. Hier hoef je geen ondertapijt aan te brengen. Vervolgens ga je aan de hand van de mallen het ondertapijt snijden. Houd bij het uitsnijden een marge van 2 cm aan, voor alle zijdes. Vervolgens kun je het gaan aanbrengen. Overtollig materiaal kun je eenvoudig wegsnijden met een stanleymes. Tip: geef iedere mal een nummer, zodat je weet bij welke trede ze horen.

Stap 7: het ondertapijt lijmen en nieten
Begin bovenaan met het vastzetten van het ondertapijt. Breng hiervoor de tapijtlijm met een lijmkam aan op de traptrede, en lijm het ondertapijt goed vast. Voor een extra stevige bevestiging zet je het tapijt aan de randen én de onderkant van de trapneus vast met enkele nietjes. Herhaal deze stappen tot je de gehele trap bekleed hebt.

Stap 8: Het tapijt snijden
Het snijden van het tapijt verloopt vrijwel hetzelfde als bij het ondertapijt. Wel is het nodig nieuwe mallen te maken, omdat de trap nu bekleed is met het ondertapijt. Laat de stootborden hierbij nog even buiten beschouwing. Zorg bij iedere mal opnieuw voor een marge van 2 cm rondom.

Stap 9: Het tapijt aanbrengen
Breng de lijm aan op het ondertapijt en klop het bij de randen en trapneuzen aan met een hamer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een stompe steenbeitel. Herhaal dit proces voor de rest van de treden. Als je het tapijt ook gebruikt voor de overloop, laat dit dan doorlopen tot over de eerste trapneus. Zo werk je de overgang tussen beide delen mooi weg. Houd er rekening mee dat, als het tapijt een patroon of vleug (de polen staan in een bepaalde richting) heeft, alle stukken tapijt dezelfde kant op worden gelegd.

Stap 10: Stootborden bekleden
Het enige wat nog gedaan moet worden is het bekleden van de stootborden. Meet de maten van de stootborden op, snijd het tapijt en breng de lijm aan met een lijmkam. Bevestig nu de stootborden en klop het geheel goed aan met het gereedschap.

Stap 11: Rafels verwijderen
Mochten er rafelende draden of andere oneffenheden zijn, verwijder deze dan met een schaar. Het tapijt kan na 24 uur belopen worden.

NL-BE-CP-Alles-over-traprenovatie trap-tapijt trap tapijt
Trap tapijt

Oude resten tapijt: hoe tapijt verwijderen van de trap?

Zitten er nog resten oud tapijt op de trap? Deze moeten eerst altijd helemaal verwijderd worden voordat je de trap bekleed met nieuw tapijt. Tapijt van de trap verwijderen is een flinke klus. Hoe kun je dit het beste aanpakken? De eerste stap is bepalen hoe het tapijt is bevestigd. Is het gespijkerd, gelijmd of een combinatie hiervan?

Tapijt is bevestigd met spijkers

Is het tapijt bevestigd met spijkers? Trek het tapijt dan voorzichtig omhoog, zodat de spijkers ook omhoog komen. Verwijder de spijkers vervolgens met een klauwhamer of een tang. Begin bovenaan de trap en vervolg je weg naar beneden.

Tapijt is bevestigd met lijm

Is het tapijt bevestigd met lijm? Dan zijn er meerdere methoden die je kunt proberen, afhankelijk van de lijmsoort. Witte lijm op waterbasis is relatief eenvoudig te verwijderen met water en zeep. Bruine lijm vraagt om een wat hardere aanpak.

Water en zeep
Probeer of je het tapijt los krijgt met een mengsel van water en zeep. Bevochtig de vloerbedekking en laat het mengsel bij voorkeur een hele nacht (minimaal 4 uur) intrekken. Als er gebruik is gemaakt van witte lijm op waterbasis kun je de vloerbedekking hierna eenvoudig lostrekken.

Let op: water kan via eventuele kieren in de trap naar beneden lopen. Plak de kieren goed af en bedek de vloer onderaan de trap om het water op te vangen.

Tapijtlijm verwijderaar
Heeft het mengsel van water en zeep niet geholpen? Probeer dan tapijtlijm verwijderaar. Ventileer de ruimte goed tijdens en na het gebruik van dit product.

Gereedschap
Werkt ook de tapijtlijm verwijderaar niet? Dan kun je aan de slag met gereedschap. Wrik een hoek van het tapijt los en trek het tapijt omhoog. Werk ook hierbij van boven naar beneden. Je kunt deze klus het beste met twee personen uitvoeren. Zo kan de ene persoon het tapijt omhoog houden en de andere persoon het tapijt los wrikken met een plamuurmes en/of hamer.

Let op: werk voorzichtig om de trap zo min mogelijk te beschadigen.

Lijmresten verwijderen

Is het tapijt verwijderd? Dan kun je nu de lijmresten van de trap verwijderen. Gebruik hiervoor een plamuurmes of verfkrabber en werk het geheel netjes af met grof schuurpapier. Je kunt ook een schuurmachine gebruiken.