Inspiratie

Kies de kleur verf die bij je past

Kies de kleur verf die bij je past

De kleur verf die je kiest is van invloed op de uitstraling van je interieur. Maar hoe kies je nu de juiste kleur voor je woning? En hoe kun je die kleur vervolgens met andere kleuren combineren tot een mooi samenhangend geheel? Met onze tips kun jij zorgeloos kleur bekennen!

Ga voor contrast
Door gebruik te maken van contrasterende kleurencombinaties kun je kleuren elkaar laten versterken. Een opvallende kleur op de muur verandert de gehele ruimte in een stijlvolle blikvanger. Ga voor de klassieke combinatie van zwart/wit of kies juist een donkergrijze muur en combineer dit met koper, kobaltblauw, koningsrood of okergeel. Zo spat de kleur er vanaf!

Harmonieuze kleuren
Kleuren die dicht naast elkaar liggen, staan ook wel bekend als harmonieuze kleuren. Bijvoorbeeld geel met oranje of blauw met turquoise. Maak je ruimte niet te druk door deze kleuren te combineren met neutrale tinten zoals grijs of wit.

Ton-sur-Ton
Bij Ton-sur-Ton ga je voor één kleur in meerdere tonen. Bijvoorbeeld verschillende tinten blauw, geel of rood. Maar ook wit kun je Ton-sur-Ton toepassen door te kiezen voor verschillende wittinten. Doordat je slechts één kleur gebruikt, creëer je een rustige look. Liever wat meer opvallen? Kies er dan voor om een accentkleur terug te laten komen in je accessores. Extra voordeel is dat je deze accentkleur ook weer kunt vervangen door een nieuwe kleur. Zo heb je ineens een nieuwe look!

Welke kleur kiezen?

De kleur wit zorgt voor een neutrale basis en een ruimtelijk effect. Groot voordeel is dat de kleur wit met alle andere kleuren kan worden gecombineerd.

Aardetinten zijn kleuren zoals terracotta, beige, grijstinten en lindegroen. Hiermee creëer je een natuurlijk geheel. Deze kleuren doen het bijvoorbeeld goed in een romantisch en landelijk interieur.

Pasteltinten zorgen voor een rustige, frisse look. De Scandinavische trend is al lang tijd in opkomst en dat is niet voor niets: het zachte effect van pastel is een uitnodigende blikvanger.

Felle kleuren doen het best dienst als accentkleur. Ga bijvoorbeeld voor één muur in een felle kleur. Of kies juist voor rustige kleuren op de muur en maak het geheel af met accessoires in een opvallende kleur. Verdiep je ook eens in het effect van kleuren: iedere kleur heeft andere eigenschappen!

Zwarte en donkere kleuren kun je het beste beperkt gebruiken. Een zwarte muur? Gebruik dan donkergrijze verf. Zwarte verf is (te) dominant aanwezig en geeft een benauwd effect. Donkere kleuren lenen zich uitstekend voor bijzondere contrasten met felle kleuren of metallic accenten.

Controleer je kleuren voordat je je verf koopt!
Het is belangrijk om van tevoren 100% zeker te weten dat je de juiste kleur verf op de muur schildert. Bekijk de kleurstalen zowel overdag als ’s avonds en schilder eerst een klein stukje van de muur om zeker te weten dat de kleur juist is. Laat de verf opdrogen: natte verf en droge verf kunnen er héél verschillend uitzien!

Heb je een verfkleur gekozen en wil je meer weten over hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan? Lees dan hier onze algemene verftips en uitleg over het aanbrengen van muurverf, het verven met krijtverf en het gebruik van lakverf. Ga vervolgens eenvoudig zelf aan de slag met onze verf in allerlei kleuren! Bovendien kun je altijd in onze winkels terecht voor meer informatie.