• Klantenservice
 • Acties & folder
 • Wooninspiratie
 • Op maat overzicht
winkels

Winkels

winkelwagen

Vinylvloer leggen

Ga je zelf je vinyl vloer leggen? Bij Kwantum maken we het je graag wat makkelijker. In drie stappen leg jij een nieuwe vinyl vloer in huis. Ben je niet zo handig of heb je weinig tijd, en wil je zeker weten dat het deskundig gedaan wordt? Geen zorgen. Jouw vinyl vloer laten leggen doe je bij Kwantum. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt! 

Voorbereiding

Voordat je je vinyl vloer kunt gaan leggen, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het van belang te zorgen dat de ondergrond volledig vlak, droog, stabiel en stof- en vetvrij is. Oneffenheden zullen zich namelijk in het vinyl aftekenen. Als de ondergrond niet volledig vlak is, is egaliseren of een zwevende tussenvloer nodig. Onze Fini Floor ondervloer kan hiervoor goed gebruikt worden. Controleer vervolgens of deuren na het plaatsen van de ondervloer en de vinylvloer nog goed open en dicht kunnen.

De volgende stap in de voorbereiding is om het vinyl eerst op een plek met genoeg ruimte uit te rollen, zodat het vinyl kan acclimatiseren.

Uitsnijden en leggen

Stap 1: Je kunt beginnen met het leggen van de vloer. Ga je in een ruimte met meerdere hoeken leggen, begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk. Vervolgens laat je het vinyl 1 uur uitgerold rusten voordat je verder gaat.
Stap 2: Hierna kun je de uitsnijdingen bij de deuren, dorpels en naden maken. Als je twijfelt over de afmetingen, snijd deze delen dan ruim. Als je het vinyl vervolgens in de kamer legt, kan het definitief op maat worden gesneden. Probeer eventuele naden in elkaar te laten overgaan op plekken die je na het leggen niet meer ziet, onder een bank of kast bijvoorbeeld. Zorg er in ieder geval voor dat je geen naden krijgt op plekken waar veel gelopen zal worden. Als je het vinyl legt op een ondergrond met scheuren of op een ondervloer met naden, is het belangrijk dat de naad van het vinyl hier niet bovenop wordt gelegd.
Stap 3: Plaats het vinyl nu in de ruimte waar het gelegd wordt. Laat het een paar uur volledig uitgerold liggen in de juiste positie voordat je verder gaat. 

Verlijmen

Voor het vastleggen van de vloer is het volledig verlijmen van het vinyl altijd de beste optie. Als dit niet mogelijk is, kun je de vloer op de randen vastplakken met dubbelzijdige tape. Let erop dat de tape weekmakerbestendig moet zijn, anders ontstaan er verkleuringen in het viny. Als je vloer vastmaakt met dubbelzijdige tape, kun je er direct op lopen. Ook bij het gebruik van een zwevende ondervloer gebruik je dubbelzijdige tape. Je kunt de vloer dan namelijk niet volledig verlijmen, omdat de platen van de ondervloer dan kromtrekken.

Voor het verlijmen van vinyl kun je universele vloerlijm gebruiken:

 • Geschikt voor alle soorten vinyl

 • Geschikt voor vloerverwarming

 • Belastbaar na 24 uur

 • Vochtbestendig

 • Oplosmiddelvrij

Houd bij het verlijmen rekening met de volgende punten:

 • In kleine ruimtes tot 12 m2 hoef je het vinyl niet te lijmen. Dubbelzijdige tape is hier al voldoende.

 • Plak in ieder geval bij deuren en dorpels de naden. Zo voorkom je dat het vinyl op deze plekken ‘wegloopt’ of opbolt.

 • Voor het mooiste resultaat kun je het vinyl in vaak belopen ruimtes als de woonkamer of hal het beste altijd volledig verlijmen.

 • In de keuken (en andere natte ruimten) kun je het vinyl het beste volledig verlijmen en vervolgens rondom afkitten. Hiermee voorkom je dat vocht onder het vinyl terecht kan komen.

Het verlijmen doe je in een aantal stappen:

Stap 1: Breng lijm aan op de ene helft van de vloer.
Stap 2: Plaats hier het vinyl en druk het vervolgens stevig aan.
Stap 3: Klap de nog losliggende helft hier vervolgens overheen.
Stap 4: Herhaal stap 1, maar dan voor de andere helft van de vloer.
Stap 5: Druk het geheel stevig aan en nu kun je het definitieve snijwerk aan de randen doen.
Stap 6: Laat de vloer na het lijmen nog 24 uur rusten voordat deze belopen wordt.

NL-BE-CP-Alles-over-vloeren Laten-inmeten
Vloer laten inmeten