winkels

Winkels

winkelwagen
schild icon
KOOPJES JAGEN - TOT 50% KORTING

Zelf je tapijt inmeten, leggen of lijmen

Heb je nieuw tapijt uitgekozen? Dan kun je nu aan de slag! We helpen je graag op weg met het inmeten, leggen en lijmen van je tapijt. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je tapijt vloer ook door ons laten inmeten en leggen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Ga direct naar de instructies voor:

Banner tapijt - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - NL

Tapijt inmeten

Tapijt inmeten

Stap 1: Maak voor jezelf een meetplan. Dit doe je door de ruimte waar het tapijt in komt te liggen uit te tekenen. Vul hierop alle lengte en breedte maten in. Met tapijt heb je namelijk te maken met een rapport net zoals behang. Als er een motief in zit, moet je kijken hoe het patroon in elkaar zit. Let op: dit wordt niet altijd vermeld!

Stap 2: Maak vervolgens een legplan op basis van de uitgetekende ruimte. Hierbij kijk je naar de breedte van de tapijtrol. Bereken op deze manier het totaal aantal strekkende meters.

Let op: is de ruimte breder dan 4 meter, dan bedekt het tapijt slechts een gedeelte van je ruimte. Er blijft dus een strook over die moet worden opgevuld met een apart stuk tapijt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Bespreek de opties met een deskundige medewerker in één van onze winkels voordat je het totaal aantal strekkende meters tapijt bestelt.

Stap 3: Houd rekening met snijverlies. Hiervoor geldt: +10 cm snijverlies voor de langste lengte van de kamer en +4 cm snijverlies voor de naden bij elke overlappende baan tapijt.

NL-BE-DESK-Divider

Tapijt leggen

Aan de slag! Lees hier wat je nodig hebt om tapijt te leggen, welke voorbereidingen je moet treffen en hoe je in vier stappen tapijt legt in huis.

Checklist tapijt leggen:

  • Tapijt

  • Ondervloer

  • Lijm of dubbelzijdige tape

  • Rolmaat

  • Hielijzer of stevige liniaal

  • Snijgerei

Voorbereiding voor het leggen van tapijt

Voordat je begint, zorg ervoor dat de ondervloer voldoende droog, vlak en vast is. Wanneer dit niet het geval is, dien je maatregelen te treffen om de vloer te drogen en/of te egaliseren.

Controleer na het aanbrengen van een eventuele ondervloer of de deuren nog normaal te openen zijn. Indien dit niet het geval is, moeten deze vooraf bijgewerkt worden.

Let op: controleer dus goed de ondervloer van je tapijt vóórdat je begint met leggen.

Tapijt leggen

Tapijt kan op verschillende manieren worden gelegd:

  • Los leggen: maar toch is het niet ideaal. Er bestaat namelijk altijd kans dat het tapijt gaat opbollen of schuiven.

  • Met dubbelzijdige tape: dit is het meest makkelijke voor het leggen van tapijt. Bevestig het tapijt of de tegels met dubbelzijdige tape.

  • Tapijt verlijmen: het tapijt ligt volledig vast als het verlijmd wordt. Hierdoor creëer je stabiliteit. Het wordt meestal altijd aangeraden om tapijt met lijm te bevestigen.

Stap 1: Leg het tapijt op de juiste positie en en snijd het tapijt nu op maat. Doe dit met een snijgerei en een stevige liniaal of hielijzer. Dit kan ook zonder hulpmiddel.

Stap 2: Meestal zijn er diverse banen nodig om een ruimte te vullen. Zorg dat je circa 4 centimeter overlap hebt bij de tweede (en elke opvolgende) baan. Het is het mooiste als je dit doet door aan de onderkant van het tapijt te snijden zodat de lusjes intact blijven.

Stap 3: Hoeken, verwarmingsbuizen en andere obstakels hebben wat extra aandacht nodig. Pak je snijgerei en teken dit eventueel af zodat het precies om het obstakel gelegd kan worden.

Stap 4: Het is nu tijd om het tapijt te lijmen of me dubbelzijdige tape te bevestigen. Sla het tapijt om en breng de lijm of de tape aan op de grond. Sla daarna het tapijt weer terug en druk het stevig aan.

Twijfel je over hoe je het tapijt het beste kunt leggen? Vraag om meer informatie in onze winkels!

NL-BE-DESK-Divider

Meer handige informatie voor het leggen van tapijt:

NL-BE-DESK-Divider

Je vloer laten inmeten en leggen? Wij regelen het voor je!

Ben je niet zo handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je vloer ook door ons laten inmeten en leggen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Banner - Hulp nodig laten doen - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL
Je vloer laten inmeten en leggen