winkels

Winkels

winkelwagen
schild icon
KOOPJES JAGEN - TOT 50% KORTING

Zelf je laminaat inmeten en leggen

Heb je onlangs jouw nieuwe laminaat vloer uitgekozen? Dan kun je nu aan de slag! We helpen je graag op weg met het inmeten en leggen van je laminaat vloer. Ben je niet zo handig en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je laminaat vloer ook door ons laten inmeten en leggen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Ga direct naar de instructies voor:

Banner inmeten - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL

Laminaat inmeten

Hoe zelf een laminaat vloer inmeten?

Het goed inmeten van de ruimte is essentieel. Het inmeten hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel secuur gebeuren. Zo weet je precies hoeveel pakken laminaat je nodig hebt voor jouw ruimte.

Verdeel de ruimte in blokken. Je meet de ruimte van verste punt naar verste punt. Dit houd je aan om het totaal aantal vierkante meters te berekenen.

Stap 1: Meet de langste lengte van je ruimte;
Stap 2: Meet nu, op dezelfde manier, de breedste breedte van je ruimte.
Stap 3: Als je de juiste maten weet, vermenigvuldig je deze met elkaar. Tel daar vervolgens 5% zaagverlies bij op voor een standaard laminaatvloer; en 8% zaagverlies in het geval van een visgraat laminaatvloer.
Stap 4: Ga goed na hoeveel m2 vloer er in één pak zit van het door jou gekozen laminaat. Dit verschilt per vloer. Als je weet hoeveel m2 vloer er in één pak zit, kun je het totaal aantal pakken berekenen door het totaal benodigde m2 de delen door de m2 pakinhoud.

Ga met je totale berekening naar één van onze winkels om je bestelling af te ronden, of bestel direct online je laminaatvloer.

Wat betekent 'zaagverlies'?

Omdat de vloerdelen in principe nooit precies van muur tot muur passen, moeten ze op maat worden gezaagd. Omdat je hierdoor stukken laminaat ‘verliest’, wordt de term zaagverlies gebruikt. Houd bij een rechthoekige ruimte rekening met ongeveer 5% zaagverlies. Bij een ruimte met veel (schuine) hoeken heb je over het algemeen zo’n 10% zaagverlies. Bij een vloer die in visgraatmotief gelegd wordt, moet je rekening houden met 8% zaagverlies.

Hoeveel pakken laminaat heb ik nodig?

Hoe kun je uitrekenen hoeveel pakken laminaat je nodig hebt? Volg hiervoor deze stappen:

 1. Meet het oppervlak van de ruimte waar je laminaat wilt leggen (langste lengte x breedste breedte).

 2. Bereken de hoeveelheid zaagverlies. Houd hierbij rekening met 5% verlies bij een rechthoekige ruimte, 8% zaagverlies bij een visgraat vloer en 10% verlies in een ruimte met veel (schuine) hoeken.

 3. Deel het totaaloppervlak door de pakinhoud van het laminaat.

Rekenhulp hoeveel pakken laminaat

Om je te helpen bepalen hoeveel pakken laminaat je nodig hebt, geven wij hieronder een handige rekenhulp:

We gaan uit van een pakinhoud van 2,13 vierkante meter (m2).

 1. De ruimte waar je laminaat in wilt leggen is een rechthoekige ruimte van 5x6m2 = 30m2.

 2. Er is sprake van 5% zaagverlies. 30m2 + 5% zaagverlies = 1,5m2. Totaal benodigd laminaat: 31,5m2

 3. 31,5m2 gedeeld door een pakinhoud van 2,13m2 = 14,78 pakken, afgerond 15 pakken.

NL-BE-DESK-Divider

Laminaat zagen of snijden

Er zijn verschillende manier waarop je laminaat kunt zagen of snijden. Een laminaatsnijder is een handig gereedschap: deze is speciaal bedoeld voor het op maat maken van laminaatplanken. Mocht je deze niet in huis hebben, dan is zagen ook een prima keuze.

Tip: Teken de planken altijd af voordat je gaat zagen of snijden. De uiteinden van de planken hoeven niet volmaakt te zijn aangezien deze onder de plinten of parketlatten vallen.

Zaagoptie 1: met een handzaag
Het is prima mogelijk om je laminaat te zagen met een handzaag. Zorg er voor dat je werkt met een fijngetande zaag. Verder is het belangrijk te zagen met de decoratieve zijde (‘de mooie kant’) naar boven. Zo voorkom je dat de kanten versplinteren.

Zaagoptie 2: met een elektrische cirkelzaag
Zaag je liever elektrisch? Dan is een cirkelzaag één van de 2 opties. Ook hiervoor geldt dat het blad fijn getand dient te zijn, en dat je zaagt met de decoratieve kant van de plank naar boven.

Zaagoptie 3: met een decoupeerzaag
De derde optie is een decoupeerzaag met normale zaagbladen. Zorg ervoor dat de decoratieve kant omlaag is gericht, behalve als je een zaagblad met omgekeerde tanden gebruikt.

Plinten zagen of knippen
Het zagen van plinten hoeft niet lastig of tijdrovend te zijn. Met een verstekkniptang knip je je plakplinten gemakkelijk recht of in verstek (in een hoek van 45 graden). Op die manier leg je ze in de hoeken zo tegen elkaar. Opstaande plinten zijn dikker en moeten daarom wel gezaagd worden.

NL-BE-DESK-Divider

Laminaat leggen

Aan de slag! Lees hier wat je nodig hebt om laminaat te leggen, welke voorbereidingen je moet treffen en hoe je in vijf stappen een nieuwe laminaatvloer legt in huis.

Checklist laminaat leggen:

 • Fijngetande handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag of laminaatsnijder

 • Rubberen hamer

 • Hielijzer

 • Meetlat

 • Potlood

 • Aanslagblokje

 • Afstandspietjes (ook wel afstandhouders)

 • Ondervloer

 • Dampdichte folie

 • Eventueel een spiraalboor

Voorbereidingen voor het leggen van laminaat

Voordat je begint met leggen: houd er rekening mee dat het legsysteem per laminaatsoort kan verschillen. Lees altijd de instructies voor je begint met het leggen van het laminaat.

Let op: leg de geopende pakken voordat je gaat leggen 48 uur in de te leggen ruimte om op kamertemperatuur te komen. Laminaat leg je altijd zwevend en verlijm, spijker of schroef je nooit vast aan de ondervloer.

Laminaat leggen

Stap 1: Wanneer de basisvloer voldoende vlak is hoef je niet te egaliseren en kan er gestart worden met het leggen van een ondervloer. Twijfel je of dit het geval is? Laat dit dan eerst door een specialist checken. Voordat je de ondervloer en vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de ondergrond (zoals beton) vlak, hard, droog en stof- en vetvrij is.

Stap 2: Laminaat kan uitzetten en krimpen. Een zwelnaad maakt het uitzetten en inkrimpen van een laminaatvloer mogelijk en voorkomt dat de vloer gaat bollen. Houd langs de wanden, kozijnen, etc. een zwelnaad van minimaal 1 en maximaal 10 cm aan. Plaats hiervoor om de 40 cm een afstandspietje tussen de wanden en planken.

Stap 3: Bepaal voordat je de vloer gaat leggen de hartlijn van de ruimte. De hartlijn is het midden van de kamer. Kijk hoe breed je plank is, hoeveel hele planken je hebt en wat daarmee de startlijn wordt voor de eerste rij laminaat. Door te werken vanaf de hartlijn, kom je evenredig uit met het leggen van de vloer.

Pas elke plank in de vorige plank en zorg dat ze perfect aansluiten. Elke nieuwe rij begin je met een reststuk van een vorige rij, mits dit stuk even lang of langer is als de breedte van een plank. Zo ontstaat een wildverband en heb je minimaal plankverlies;

Stap 4: Aangekomen bij de laatste rij? Dit vereist een speciale aanpak. Op de eerder gelegde plank (A) leg je de laatste plank (B) en daaroverheen een plank die je tegen de wand aandrukt (C). Teken plank C af op plank B. Het afgetekende stuk zaag je af en plaats je zo in de laatste rij. En jouw laminaatvloer is gelegd!

Laatste laminaatplank aftekenen:

Banner laatste laminaatplank leggen - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL

Meer handige informatie en tips voor het leggen van laminaat:

NL-BE-DESK-Divider

Je vloer laten inmeten en leggen? Wij regelen het voor je!

Ben je niet zo handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Je kunt je vloer ook door ons laten inmeten en leggen. Dan ben je altijd zeker van de juiste maten en heb jij tijd voor andere dingen.

Banner - Hulp nodig laten doen - Alles over vloeren - Zelf inmeten en leggen - Laminaat inmeten leggen - NL
Je vloer laten inmeten en leggen