header tapijt

Hoe tapijt reinigen?

Heb je mooi tapijt in huis? Dan wil je dit natuurlijk ook graag mooi houden. Helaas is tapijt iets minder makkelijk in onderhoud dan bijvoorbeeld laminaat of vinyl. Door regelmatig te stofzuigen, verwijder je slechts een gedeelte van alle stof. Maar hoe moet je tapijt dan reinigen? We begrijpen dat je liever geen geld spendeert aan een (dure) schoonmaakservice. Daarom hebben we handige doe-het-zelf tips verzameld!

Vlekken bestrijden

Heb je vlekken in het tapijt? Bevochtig het tapijt met een ruime hoeveelheid lauw water, bij voorkeur direct na het ontstaan van de vlekken. Dep de vlekken voorzichtig op met een droge, schone doek. Werkt lauw water niet? Schaf dan een tapijtshampoo of tapijtreiniger aan en volg de instructies op de verpakking.

Het hele tapijt reinigen
Wil je graag het hele tapijt eens goed schoonmaken? Huur dan voor enkele uurtjes een stoomapparaat. Dit is mogelijk bij verschillende bouwmarkten. Vul het apparaat met een goede tapijtreiniger en stoom het tapijt in rechte banen. Stofzuig het tapijt grondig alvorens het stomen.

Neem de tijd

Schoonmaakmiddelen moeten enige tijd intrekken, dus zorg ervoor dat niemand op het tapijt loopt tot het tapijt weer schoon én droog is.

Eerst testen

Welk schoonmaakmiddel je ook gebruikt, test het eerst uit. Breng het middel bijvoorbeeld aan op een stukje tapijt onder de bank. Zo weet je zeker dat het middel het tapijt niet laat verkleuren.