• Klantenservice
 • Acties & folder
 • Wooninspiratie
 • Op maat overzicht
winkels
winkelwagen

Vlekkenwijzer

NL-BE-CP-Alles-over-vloerkleden vlekkenwijzer header

Vlekken in je vloerkleed; je kent ongetwijfeld wel zo’n situatie. Heel vervelend. Natuurlijk wil je je vloerkleed lang mooi houden. Met onze handige tips en gouden regels krijg je de vlekken zo uit je vloerkleed en gaat hij dus langer mee. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.

Vlekken in je vloerkleed behandelen

Als het gaat om vlekken in je vloerkleed zijn er een zevental gouden regels:
1.       Behandel de vlek zo snel mogelijk anders droogt de vlek in.
2.       Verwijder eerst voorzichtig het losliggende vuil.
3.       Koud water kan al veel van de vlekken wegnemen.
4.       Dep met een natte doek het vuil op, wrijven is uit den boze!
5.       Werk van buiten naar binnen op de vlek.
6.       Als je schoonmaakmiddel gebruikt, niet rechtstreeks op de vlek spuiten maar gebruik een doek.
7.       Dep de vlek uiteindelijk droog met een droge doek of keukenpapier.

Meest gangbare vlekken

Natuurlijk zijn met de 7 gouden regels niet alle vlekken meteen verwijderd. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare vlekken en daarbij de middelen die je kunt gebruiken om ze te verwijderen. Bij veel drogisterijen kun je ook vlekspecifiek schoonmaakmiddel kopen. Gebruik dat als de vlekken er met onderstaande tips niet uit gaan.

 • Bloedvlekken: gebruik nooit warm of heet water. Dit zorgt er voor dat bloed zich aan het materiaal hecht. Koud water is de beste oplossing. Dep de vlek met een vochtige doek. Krijg je niet alles weg, gebruik dan azijn om de laatste restjes weg te nemen.

 • Braaksel: verwijder de grote delen eerst. Strooi een dikke laag zuiveringszout op de vlek en laat dat even intrekken. Zuig vervolgens het zout op met de stofzuiger. Eerst deppen met koud water en vervolgens met wittewijnazijn. 

 • Fruitvlekken: wees er snel bij. Gebruik koud water, liefst met een bubbeltje, om de vlek op te deppen. Is de vlek al ingedroogd? Gebruik dan fijnwasmiddel en lauw water om de vlek te deppen.

 • Inktvlekken: dep de vlek met melk. Lukt dat niet dan is er nog een ‘ouderwetse’ mogelijkheid: het kookwater van witte bonen. Ook hier geldt; deppen met een doek.

 • Kaarsvet: laat het kaarsvet opdrogen. Verwarm je strijkijzer tot halfwarm. Leg keuken- of bakpapier tussen de vlek en het strijkijzer en strijk voorzichtig over de vlek. Kijk uit dat het strijkijzer niet te warm is, anders loop je kans op schade aan je vloerkleed.

 • Kauwgom: kauwgom laat zich het beste verwijderen als het bevroren is. Gebruik vrieselementen of ijsblokjes om de kauwgom te bevriezen. Gebruik vervolgens een mes om de kauwgom los te schrapen.  

 • Koffievlekken: ook koffie kun je het best opdeppen. Gebruik een uitgewrongen natte, badstof handdoek en leg die op de vlek. Laat de handdoek liggen tot hij droog is. Is de handdoek verzadigd omdat je zoveel koffie hebt gemorst, vervang de handdoek dan tussentijds.

 • Moddervlekken: laat de modder opdrogen. Stofzuig dan de plek zodat je al het zand weghaalt.

 • Theevlekken: gebruik lauw water met citroensap om theevlekken in je vloerkleed te lijf te gaan. Geeft dit geen succes maak dan een papje van vlekkenzout en lauw water. Laat dat opdrogen op de vlek en zuig het poeder op.

 • Uitwerpselen: urine of ontlasting op je vloerkleed wil je natuurlijk het liefst direct gereinigd hebben. Verwijder eerst zoveel mogelijk van de vlek met een oude handdoek of keukenrol. Gebruik dan een sopje van Biotex om de vlek te deppen. Laat drogen met een droge handdoek er op. Is het droog, spuit dan nog een oplossing van 1:1 water en azijn op de vlek.   

 • Viltstift: creatieve kindercreaties kun je het best oplossen met melk. Dep met melk de viltstiftvlek. Werkt dit niet, dan zijn terpentine of wasbenzine nog een mogelijkheid. Die laatste 2 producten kunnen echter wel schade toebrengen aan je vloerkleed. Wees dus extra voorzichtig. Heb je de pech dat er met watervaste stift een vlek is gemaakt op je vloerkleed? Spuit deodorant of haarlak op de vlek. Dep dat vervolgens op met een natte doek.

 • Wijnvlekken: hier is het belangrijk welke wijn is gemorst. Witte wijn dep je met water. Zit de vlek er al langer in dan is azijn een goed depmiddel dat de vlek kan verwijderen. Rode wijnvlekken zijn bewerkelijker. Dep eerst de grootste hoeveelheden op met keukenpapier. Veel mensen willen meteen zout of witte wijn op de vlek gooien. Niet doen! Zout kan je vloerkleed beschadigen en datzelfde geldt voor witte wijn.  Gebruik een absorberend poeder zoals krijtpoeder om de rode vloeistof te laten absorberen. Is alles in het poeder getrokken, zuig het poeder dan op met een stofzuiger. Zit de vlek er nog steeds? Meng dan het poeder met wat fijnwasmiddel en lauw water. Herhaal de handelingen die je eerder hebt gedaan.